







Praktische info
Ik dook met duikcentrum Dive.is. Dit duikcentrum organiseert duiken in Ijsland en in de Silfra kloof, maar ook snorkeltochten in het ijskoude water. Het duikcentrum stelt top duikmate- riaal ter beschikking voor duiken in Ijsland. Het materiaal dat Dive.is meegebracht heeft is echt wel topkwaliteit. Warme onderpakken, goed aansluitende en extra dikke BARE droogpakken en ijsbestendige ontspanners, handschoenen, een kap, er wordt echt aan alles gedacht. Je hoeft geen materiaal van thuis mee te nemen, behalve misschien een computer. Als je die niet hebt kan je perfect zonder duiken. Je gaat niet dieper dan 17 m en max. 30 minuten. Je doet tenslotte ook maar één (in de zomer eventueel twee) duikjes daar. Naast het duiken in Silfra, bieden zij ook duiktrips aan op verschillend locaties in Ijsland en ook meerdaagse duiktrips.
Prijs
Duik in Silfra: ± 225 euro
(alle materiaal en een warme choco inclusief)
Website
Duiken tussen continenten,
frisse duik in de Silfra kloof in Ijsland
door Lin Van de Velde
Silfra is een absolute top duikplaats. Twee redenen hiervoor.
Ten eerste duik je tussen twee continenten in: Amerika en Europa. Op deze plek raken beide continenten elkaar en drijven ze elk jaar gemiddeld 2 cm verderuit elkaar. De Silfra crack of spleet is ongeveer 300m lang en nadien kom je in een lagune terecht.
Ten tweede is de zichtbaarheid hier echt ongeloofelijk! Je kan wel 100m ver zien (als er al wat duikers voor je waren, dan kan wel iets minder zijn). Dat komt natuurlijk door het koude water. Tussen de 2°C en 4°C het hele jaar door. Het water is afkom-stig van een brok gletsjer ijs dat na een vulkaanuitbarsting onder de lava kwam te zitten. Door de jaren heen is het smeltwater volledig gefilterd door de lava en is het kristalhelder. Daaren- boven is het leuk om weten dat Tom Cruise hier ook gedoken heeft toen hij hier was voor de opnames van de film Oblivion.
Silfra is echt een unieke plaats, ook boven water. Het ligt op breuklijn van twee tektonische platen, je weet wel: de schijven aardkorst waarop onze continenten liggen. In Silfra komt de Amerikaanse plaat tegen de Eurasia- tische plaat. In feite drijven ze hier uit elkaar waardoor er een kloof ontstaat die elk jaar 2 Ã 4 centimeter verder uit elkaar schuift. En het is net in de kloof tussen deze twee tektonische platen dat je kan duiken. Silfra maakt deel uit van het Thingvellir nationaal park, een prachtig natuurgebied tussen twee continenten. Er is bijna geen leven in Silfra. Enkel van de zomer tot de herfst (als de dagen het langst zijn) zijn er groene algen. Er zijn hier en daar wat spelonken en grotten, maar het plaat- selijk reglement verbiedt om deze te betreden. Er kan het hele jaar gedoken worden.
We werden opgepikt aan het appartement en onderweg kregen we alvast heel wat uitleg over het Thingvellir nationaal park, zowel geschiedenis als aardrijkskundige info. Aangekomen aan de duikplaats ontmoetten we Ted. Hij gaat met ons duiken vandaag. Duiken op deze plek is wat onwezenlijk omdat het zo anders is dan de duiken die we gewoon zijn. Je loopt door een zeer ruw landschap naar een kloof in het gesteente. Op de achtergrond machtige besneeuwde vulkanen, ijskoude temperaturen boven én onder water, en... dwarrelt daar niet lichtjes wat sneeuw? Het doet iets met een mens.
Er is een platform en een trap in roestvrij staal gebouwd. Er wordt in Ijsland niet alleen goed voor de toeristen gezorgd, men denkt hier ook aan de duikers. Mooi zo! Op het platform krijgen we de briefing, dan al zie ik hoe helder het water is. Teruglopend naar de auto denk ik niet meer aan de koude, maar krijg ik warm van de gedachte hier straks te duiken.
Ik heb geen schrik van duiken in koud water! In tegendeel, het totaal verschilende leven en vaak zeer helder zicht trekken me aan. Toen ik een vakantie naar Ijsland boekte, kon een duik in de befaamde Silfra kloof niet ontbreken.
Lin Van de Velde, 3* duiker
Het eerste deel van de duik voert ons door de kloof, de befaamde Silfra Crack, tussen de Europese en Amerikaanse continentale plaat. Uiteraard hoort hier het perfecte plaatje bij. Je raakt tenslotte niet elke dat tegelijk Europa en Amerika aan! Het is een eerder kaal zicht, geen leven maar als duik erg leuk. Het moeten niet altijd beestjes zijn, het landschap kan ook verwonderen. De duik is varierend, continu omhoog omlaag, over hopen rotsblokken. Naar het einde toe is er een helling met zand, van ver kan je al de machtige blauwe schijn zien. Dat beloofd. We zwemmen rustig de helling op, ‘wandelen’ op onze handen over een ondiep stuk (droogpak niet opensnijden op de rotskiezels) en zwemmen de blue lagoon in. Het uitzicht is prachtig, zo mooi, blauw, helder. Als ik over de rotsen kruip kom ik even boven water en merk ik terug de mooie omgeving boven water op.
Ik had wel even het gevoel dat ik niet goed was uitgelood, er klopte precies iets niet in het begin, maar na enkele meters viel m’n euro: er lekte continu lucht in m’n droogpak, ik leek wel een michelinmannetje. Helaas waren we toen al goed vertrokken, en je wil natuurlijk je mededuikers niet ten last zijn.Er zat waarschijnlijk ijs tussen de aansluitdarm en het luchtventiel, waardoor het continu wat open bleef staan.Ik moest daarom iets vaker ontluchten, en had door dit euvel in het begin ook te veel lood meegenomen (voor m’n euro gevallen was dus). Dat was dan ook m’n eerste les in winterproblemen bij het duiken... een duiker leert constant bij! Gelukkig op zich niets erg, en heb ik ondanks dit hakkefietje enorm van deze duik genoten.